Неділя, 18.11.2018, 18:14
Вітаю Вас Гість | RSS

Торчинський професійний ліцей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вибери професію вдало



Кухар

Магію смаків та ароматів
У Торчині вивчаємо щоденно ми.
Секрети страв і правильно нам
посуд підібрати
Навчають мудрі вчителі.
Бо справа кухні – це мистецтво,
Якого вчишся все життя.
Запрошуєм усіх сердечно,
Бо кухар - це професія твоя.

У композитора для запису музичної мелодії існує сім нот, в художника для створення картини – сім основних кольорів, а в кухаря для приготування страв – чотири основні смаки: солодкий, кислий, солоний та гіркий. Поєднуючи їх, та використавши широку гаму ароматів майстер-кухар володіє секретом дії магії смаку та ароматів на емоційну сферу людини. Та чи не творча сторона кулінарного мистецтва залучила до цієї сфери діяльності вчених, композиторів та письменників. Кулінарію, по-праву, вважають десятою музою, яка допомогла людині впевнено крокувати до високого кухарського мистецтва. Шлях до нього починається з малого: з уміння нарізати овочі, красиво викласти гарнір, акуратно полити страву соусом. Зробити перші кроки в країну кулінарних звершень допоможе Вам педагогічний колектив Торчинського професійного ліцею.

Перехід до ринкової економіки вніс певні зміни в систему громадського харчування. На зміну великим підприємствам громадського харчування з’явилось багато приватних, орендних, спільних підприємств з високим рівнем обслуговування, з використанням новітніх технологій на основі досягнень науки і техніки, із застосуванням сучасного обладнання. Сучасна модель підготовки кваліфікованого працівника для підприємств громадського харчування включає соціально-особисті, професійно-виробничі, екологічні характеристики. Тобто, сучасний робітник повинен бути технічно грамотним, ініціативним, володіти кількома суміжними професіями, а також повинен сприймати, оволодівати новітніми технологіями приготування страв, вивчати кухні народів світу, швидко реагувати на зміни, спрямовані на формування національного виробничого потенціалу.

Навчання учнів з професії «Кухар» – це забезпечення підготовки кадрів для підприємств різних форм власності в сучасних соціально-економічних умовах.

Обираючи професію, ми обираємо свою долю, свою життєву стежину. Майстрами не народжуються, ними стають завдяки клопіткій праці. Вивчаючи ази кулінарії, устаткування, організацію виробництва, фізіологію харчування, хімію, основи підприємницької діяльності учні ліцею розширюють свій кругозір, набувають потрібного їм досвіду. Адже цікавим є не лише процес приготування страви, але й підбір посуду, інструментів, інвентарю, процеси, що проходять з продуктами при тепловій обробці.

В нашому ліцеї учні знайомляться і вивчають національні особливості приготування страв сучасної української кухні, регіональної кухні, а під час виробничої практики на підприємствах громадського харчування всіх форм власності вивчають технологію приготування фірмових страв, страв європейської кухні.

Велику увагу дирекція ліцею приділяє виконанню плану виробничої діяльності груп з професії «Кухар». В ліцеї, на базі їдальні учні випікають на продаж різноманітні вироби з тіста, чебуреки, котлети, готують вареники з різними начинками, гарячі напої, а на літні місяці групи кухарів виїжджають на виробничу практику на південь України.

В народі кажуть: «Талановита людина – талановита у всьому». Це стосується учнів, які навчаються професії "Кухар». Свій талант – смачно приготувати, прикрасити і подати страву, учні ліцею поєднують з участю у художній самодіяльності, з вишиванням рушників, з написанням власних віршів, з наданням допомоги ветеранам війни і праці селища.

Життя прожити – не поле перейти… То ж, якщо ви маєте здібності до кухарської страви, а серце горить бажанням створювати кулінарні шедеври і радувати український люд, приходьте до нашого ліцею за знаннями.


Столяр будівельний

Ще стародавні люди за допомогою перших будівельних знарядь праці з необробленого каменю – скобеля і зубила здирали кору з колод, рубали деревину і стругали.

З появою примітивних знарядь праці з’явились перші неусвідомлені професії землекопа і тесляра, а пізніше і столяра.

Спочатку будували легкі тимчасові житла (вітрові заслони, курені, землянки). Ще в Давній Греції було відомо розпилювання деревини і штучне сушіння. Римляни вперше застосовували висячі крокви, які перекривали прольоти до 20 м і більше. У загальному обсязі будівництва столярно-теслярські роботи займають за собівартістю і трудомісткістю 10-20% всіх робіт.

Деревина як будівельний матеріал застосовується з давніх часів. Вона має:

  • досить високу механічну міцність;
  • низьку теплопровідність;
  • легко обробляється;
  • хімічно стійка до дії кислот, солей, масел тощо.

За нормативних умов експлуатації конструкції з деревини зберігаються багато років.

З деревини виготовляють:

  • дерев’яні будинки;
  • елементи підлог (зокрема паркетні);
  • плінтуси;
  • наличники;
  • віконні та дерев’яні блоки;
  • панелі;
  • перегородки;
  • тамбури тощо.

Головним споживачем деревини є будівництво:

  • виготовлення столярних виробів (вікон, дверей);
  • дерев’яних перегородок;
  • дахів;
  • підлог;
  • погонажних виробів;
  • виготовлення опалубки;
  • риштувань;
  • щитів тощо.

Деревина – це дар лісів. Ліси України займають 14% її території, а у світі 30% суші або 8-10% усієї поверхні Землі. Вартість матеріалів у будівництві складає близько 60% всієї вартості будівельно-монтажних робіт, що зобов’язує будівельників економно витрачати будівельні матеріали, в тому числі лісоматеріали. Для того, щоб ефективніше використовувати деревину, скло, металеві вироби, смоли, клеї, опоряджувальні матеріали, що застосовує столяр будівельний, необхідно знати види їх, властивості і призначення.

Ліси сприятливо впливають на клімат країн, створюють добрі умови для праці й відпочинку людей, для розвитку сільського господарства.

Масове вирубування лісів призводить до утворення пустель, ерозії ґрунтів, виникнення суховіїв і різного зниження врожайності сільськогосподарських культур.

Столярно-будівельні вироби і деталі виготовляють на деревообробних підприємствах потоковим способом, застосовуючи напівавтоматичні та автоматичні лінії. На будівельні майданчики столярні вироби, профільні деталі, елементи паркетних підлог надходять у готовому вигляді. Віконні та дверні блоки постачають на будівництво з навішеними стулками, фрамугами і полотнами, з заповненням прорізів, що значно спрощує встановлення готових віконних та дверних блоків.

Щороку в світі витрачається близько 1м3 деревини на 1 годину. В умовах ринкової економіки, інтенсивного розвитку приватного і державного підприємства зростає потреба в підготовці кваліфікованих робітників різних професій, в тому числі столярів будівельних, верстатників деревообробного виробництва, яких багато років навчають в Торчинському професійному ліцеї. Наші столяри працюють на деревообробних підприємствах і в столярних майстернях. При виконанні робіт вони використовують ручний і електрифікований столярний інструмент, зокрема:

  • дискову електропилку;
  • електрорубанок;
  • електролобзик;
  • електрошліфувальну машину;
  • ручний пневмоінструмент.

Крім того, при необхідності столяри працюють на різних деревообробних верстатах, такі як:

  • круглопилкові верстати для поперечного і поздовжнього розпилювання деревини;
  • стрічкопилкові;
  • повздовжньо-фрезерні верстати;
  • свердлильні свердлильно-присаджувальні верстати;
  • фрезерні і шипорізні верстати;
  • токарні і шліфувальні верстати;
  • комбіновані і шпоностругальні верстати.

Вони виготовляють:

  • віконні і дверні балконні блоки;
  • дверні блоки;
  • столярні перегородки, панелі, тамбури;
  • деталі профільні із деревини і деревинних матеріалів;
  • оздоблення поверхонь столярно-будівельних виробів;
  • основні види з’єднань столярних виробів.


Маляр. Штукатур. Муляр

Ким бути? Це питання рано чи пізно ставить перед собою кожна людина. Дехто розв’язує його дуже просто: наслідує приклад батьків, старшого брата, сестри, улюбленого героя популярної книги, кінофільму. А іншим нелегко обрати собі справу до душі.

Багато людей обирають професію раз і назавжди і лишаються задоволеними своїм вибором. Якщо Ви невдало обрали професію, то збитки від цього будуть не лише Вам, а й суспільству. Є інженери, вчителі, артисти, оператори, котрі не на своєму місці, робота в яких не ладиться, вони виконують її як повинність, без радощів і душевного задоволення.

Та є робота, можливо нелегка, але для суспільства дуже потрібна – професія будівельника.

Професія муляра, штукатура, маляра цінується й шанується в усіх країнах світу, бо її представники створюють найнеобхідніше для людини – нові житлові масиви, промислові комплекси, багато інших будівель, реставрують, ремонтують старі будинки.

Будівельників різних професій потрібно дедалі більше. Отже тим з вас, юні друзі, хто захоче стати мулярем чи штукатуром або малярем, знайдеться де прикласти свої сили, знання, ентузіазм. А навчитись цим професіям можна в Торчинському професійному ліцеї.

У будь-якому місті чи селі, в будь-якій країні можна побачити наслідки праці людей однієї з найнеобхідніших на Землі професій – житлові будинки, палаци, мости, електростанції, заводи… Розкопується древнє місто – і перед нашими очима виникають руїни старих споруд. І усе це створили будівничі руки.

Невблаганний час поглинув велику частину витворів наших далеких предків. Навіть залізо зотліває. А кам’яні башти, мури, собори – якщо їх тільки не зруйнували самі люди, чи землетруси – стоять віки, навіть тисячоліття.

Як багато можуть нам розповісти старі стіни? Не треба навіть бути археологом чи архітектором, щоб збагнути велич духу і силу майстерності , умільців, котрі лишили після себе зримий слід на Землі. З глибини віків вони подають нам свій голос: «Нас немає, але зроблене нами живе, захоплюючи вас красою ліній і форм, їх доцільністю і неповторністю».

Професія муляра виникла у сивий давнині разом з народженням древніх цивілізації. Назва її походить від слова «мурувати».

Вже 5 тисяч років тому люди вміли обпалювати цеглу, підганяти камені, знали вапняні та інші зв’язуючі матеріали. А деякі споруди зведені ними, вистояли і до нашого часу. Люди вміли зводити багатоповерхові будинки, храми, іригаційні системи.

Старі майстри знали, та й сучасні будівельники знають чимало композиційних «хитрощів»: малий будинок може здаватися великим і навпаки. Те ж саме стосується і їх окремих деталей – вікон, дверей, колон, карнизів.

Ці секрети були відомі і виконавцям основних будівельних робіт-мулярам. Навіть те, як поставити цеглу горизонтально чи вертикально – має значення.

Досвідчений і спостережливий будівельник може за кольором та поверхневою структурою цегли, каменю і зв’язуючих матеріалів визначити їх склад, міцність, вік.

Побоювання, що згодом древня професія стане непотрібною, марні. Зізнайтеся щиросердечно, якому будинку ви б хотіли отримати нову квартиру: в цегляному, чи панельному – із заліза , скла, пластмаси і бетону? Упевнена, що ви надали б перевагу цегляному.

Отже, юний друже, якщо ти хочеш обрати професію будівельника, пам’ятай, що вона сьогодні і ще багато років буде однією з найнеобхідніших. Від людей цієї професії залежить дуже багато. Адже без них не було б ні заводів, ні шкіл, ні палаців, ні житлових будинків.

Щаслива та людина, котра ще в дитинстві чи ранній юності обирає свій шлях, професію, що стає улюбленою на все життя. Таким людям не доводиться витрачати час на марні пошуки.

Тільки на перший погляд здається, що професія муляра мало змінилась з тих часів, як люди навчились мурувати стіни з каменю і випаленої цегли. Суть технології ніби й та сама: окремі камені, цеглини з’єднуються за допомогою розчину, кладуться в певному порядку. Деякі моменти мало змінилися.

Муляр - це дуже потрібна для нашого суспільства професія. Вона ще довго лишатиметься на будовах однією з головних. Але характер роботи дещо змінюється. Використовуються сучасні новітні камені, сухі розчинові суміші, новітні технології кладки, механізми. Робота муляра може поєднуватися із суміжними професіями. І хочеться звернутись до вас віршем, складеним випускником нашого ліцею, а нині майстром виробничого навчання Кортилісцем Володимиром Васильовичем:

Вона не престижна,
Та все ж вона вічна.
Не легка, не модна,
Зате - романтична

Професія муляра
мені стала рідна.
Вона найдревніша,
І завжди потрібна...


Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва;
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування;
Водій автотранспортних засобів (кат."С")

Першими, найдавнішими професіями людини були мисливство, скотарство, землеробство. Перша праця її була селянською – з неї починалось людство, найголовнішою вона залишається і сьогодні.

Земля-годувальниця. В мудрих цих словах закладено вікову любов народу до землі. Він ділить з нею радість і горе, він живе і трудиться на ній, співає про неї пісні, складає вірші.

Дбайливо тримає він землю в своїх руках, віддає їй силу своїх м’язів, розум, душу і серце. І за це вона віддячує йому сторицею – дарує соковиті корми його тваринам, прохолодну тінь його дому, запашний хліб до його столу.

Земля – як жива істота – може хворіти і голодувати, страждати від спраги і змінювати характер. Праця хлібороба і полягає в тому, щоб розпізнати цей характер, розкрити всі таємниці землі з користю для себе та інших людей. І тут потрібні терпіння, знання і досвід, потрібен талант. Працю селянську не розкладеш порівну на кожен день, її не виміряєш ані світлом дня, ані втомою. Але як прекрасна земля, до якої приклала людина і розум свій, і серце, якою прекрасною в праці є вона сама!

З того часу, як людина почала займатись землеробством, між людиною і землею, між людиною і рослиною завжди було посередником якесь знаряддя – палка-копач, мотика, соха, плуг, серп, коса, ціп тощо.

Тепер цим посередником є могутній парк сільсько-господарської техніки, який налічує в даний час тисячі найменувань. Завдання цього парку - якнайкраще обробити ґрунт, щоб зберегти землю, підвищити її родючість, не нашкодити їй. А як вміло використовувати його --повинен знати сучасний сільськогосподарський працівник -- професія якого – «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва; слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; водій автотранспортних засобів», або як ще можна сказати - механізатор.

Чому механізатор? По-перше, механізатор – це сільськогосподарський працівник, який знає і експлуатує в процесі виробництва сільськогосподарської продукції не тільки трактори, комбайни та всілякі машини, а й безліч знарядь та механізмів. По-друге, мається на увазі механізація сільськогосподарського виробництва, тобто заміна тисячолітньої важкої ручної праці селян працею механізованою, коли основні трудові операції людина виконує за допомогою механізмів та машин. Окрім того, навчаючись за професією, механізатор може оволодіти технологією у багатьох галузях землеробства, а не в якійсь одній, окремо взятій.

Той, хто обирає професію механізатора, повинен обов’язково любити та розуміти землю. Йому потрібно буде знати не лише найрізноманітнішу техніку, але й основи землеробства, агрохімії, щоб зі знанням справи і встановлювати глибину обробітку ґрунту, і норми внесення добрив та висіву насіння, і точно вибирати строки польових робіт, і не порушувати ці строки, бо найменше відхилення – і знижується якість.А це відобразиться восени на результаті всього циклу робіт: підсумок майстерності механізатора вимірюється повними засіками. І вибирати цю професію потрібно не тому, що ніде подітися, а за покликом душі – бути хліборобом – велика честь!

Щоб якісно виконувати всі роботи, потрібно опанувати такі технічні дисципліни як агрономія, трактори і автомобілі, сільськогосподарські машини, організація виконання механізованих робіт, правила дорожнього руху, технічне обслуговування та ремонт машин, навчитись комплектувати машинно-тракторні агрегати для виконання сільськогосподарських робіт, виконувати слюсарні та ремонтні роботи, встановлювати техніку на зберігання, і, звичайно, навчитись керувати тракторами, комбайнами та автомобілями.

Вивчаються також основи економіки, основи підприємницької діяльності, основи тваринництва, електротехніки, технічне креслення, тому що справжній механізатор повинен уміти не лише обробляти землю, виконуючи вказівки, а й самому планувати свою роботу, не лише вміло, а й раціонально використовувати сільськогосподарську техніку, економно витрачати паливно-мастильні матеріали, запасні частини.

Від якості ремонту сільськогосподарської техніки залежить надійна і безвідмовна її експлуатація, міжремонтний ресурс, отже, своєчасне виконання польових робіт.

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин повинен добре знати технологію ремонту, в першу чергу технологічні процеси й операції, які впливають на ресурс відремонтованої машини, - миття, дефектування, розбирання і складання, балансування, обкатування та випробування вузлів, агрегатів і машин.

Також йому потрібно не тільки добре знати конструкцію машин, володіти основними слюсарними прийомами і навиками, але й при необхідності вміти виконувати різноманітні ручні та механізовані операції: шабрування, притирання, рубання та різання металу, паяння, лудіння, свердління, нарізання різьби, користуватись електрифікованим інструментом та підіймально-транспортним обладнанням.

Не можна обійти увагою ще одне робоче місце механізатора – за кермом автомобіля, адже воно має свої особливості. Зрозуміло, звичайно, що водій не зв’язаний безпосередньо ні з ґрунтом, ні з рослинами, ні з тваринами. Дорога – ось його поле діяльності. Максимальна вантажопідйомність та оптимальна швидкість, безаварійний рух трасами, надійний стан автомобіля – його конкретні виробничі завдання.

Але є у автомобіля і сільськогосподарська спеціалізація, тому необхідно знати особливості його використання в процесі сільськогосподарського виробництва. Адже інколи потрібно отримувати вантаж на ходу, зорієнтувати автомобіль так, щоб ні зернини не впало на землю. Готувати автомобіль до далеких рейсів із зерном, не допускаючи втрат. Взагалі перевезення сільськогосподарських вантажів має багато особливостей, не врахувавши яких, можна не доправити до місця призначення багато з того, що з такими зусиллями було вирощено на полях, в садах, в теплицях. Доводиться водієві працювати і на спеціальних автомавтомобілях: для внесення добрив, завантаження насіння, перевезення нафтопродуктів тощо.

Здобути всі ці знання та вміння можна, навчаючись в Торчинському професійному ліцеї, який проводить підготовку механізаторів з 1986 року.

У розпорядженні бажаючих оволодіти професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва; слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; водій автотранспортних засобів» кабінети та лабораторії, навчальні майстерні, полігон для навчання водінню тракторів та автомобілів, 15 тракторів та комбайнів, 5 автомобілів. Має ліцей і навчальне поле, на якому учні, оволодіваючи професією, вирощують сільськогосподарську продукцію для потреб навчального закладу.

Оволодівши професією, можна не лише працювати трактористом, слюсарем-ремонтником чи водієм автомобіля в котромусь з сільськогосподарських підприємств, але й користуючись отриманими знаннями, заснувати власну справу: вирощувати сільськогосподарську продукцію, займатись тваринництвом, рослинництвом, як це зробили багато випускників попередніх років.

Початок трудового життя… Від того, якими будуть перші кроки, залежить і якість борозни, прокладеної через все своє життя. Нехай же мірилом майстерності в кінцевому результаті будуть безвідмовна робота машин, високі врожаї та повні засіки.

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2018
Створити безкоштовний сайт на uCoz